<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d8899913\x26blogName\x3dA+Piece+Of+My+Life..\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://taynet.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_US\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://taynet.blogspot.com/\x26vt\x3d-2104448238953468801', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
Friday, September 18, 2009

ramadhan..

tinggal sehari je ramadhan..tak tau la thn depan sempat ke x jumpa ramadhan lagi :-(

ramadhan tahun ni sgt lain..being pregnant masa bln puasa ni agak mencabar..cpt sgt exhausted especially kalau kat hospital..kena jalan ikut pace org lain yg laju..naik turun tangga..berdiri lama2 ikut round etc..tired..tapi alhamdulillah mampu utk tahan puasa..(walaupun ada beberapa hari yg xtahan sgt..maka terpaksa buka..huhu..xdpt nk puasa penuh walaupun pregnant..huhu)

jadi xbersemangat sgt nak raya tahun ni..ingat nk buat open house..tapi berdasarkan pengalaman buat iftar / makan2 kat rumah time ramadhan ni, mlmnya sakit sgt belakang smpai ke pagi..pastu nak jalan pon payah the nxt day due to the pain..so mungkin tak buat kot open house..masak sikit2 je..nak buat cmne..makin bertambah hari bukannya makin kecik lilbaby ni..mesti la makin berat dan besar..terpaksa la ikut kemampuan diri..tidur mlm pon dah terasa kurang selesa..baru la terasa mcm pregnant..hehe

wah..apekah entry kali ni..boring betul..bunyi mengeluh je..huhu.. tapi sbnanye sgt2 happy..tahun ni beraya dgn perut besar..hehe..tak tau la muat ke x baju raya yg beli haritu.. harap2nya muat la..masa beli dulu 25-26wks rasanya..skrg ni dah 34wks..nak kena try dulu nih..kalau x kena cari baju lain..hoho..

ouh lagi satu saya mau masak kuah kacang + nasi impit..makanan wajib tiap2 kali raya..kalau xde food ni masa pagi raya mmg boleh down sgt2 nih..(hoho..exaggerate btol)..tapi nk kuah kacang yg macam mak buat..rasa2 mcm igt resepi dia..tapi rasa2 mcm dah lupa..nak kena call mak la kutip resepi sebijik2..

nxt week ada antenatal clinic lagi..kena discuss birth plan (blur sungguh..xtau la nk plan apa)..and tgk kedudukan baby..harap2 cephalic lie lah ye my lilbaby..xmau la yg pelik2 macam breech ke ape ke ye..pls..pls..turun lah wahai cik baby..nak jumpa umi and abi x nih?? haha..tahpape ugut baby sndiri..dah la..merepek saje bulan2 ramadhan nih..

selamat menghabiskan baki2 ramadhan and selamat hari raya aidilfitri..maaf zahir and batin
wsalam


+ asma'hatta @ 6:14 PM 0 comments

_____________

Friday, September 11, 2009

tagged by mirah

1.nama timangan anda
adik, sayang, asma' (duh!)

2.anda seorang yang
kebuncitan..huhuhu

3.insan yang teristimewa
my beloved family..termasukla hubby terchenta

4.lagu kesukaan
takde la lagu kesukaan..

5.makanan kegemaran
oh my god..banyak gila..especially time2 bulan puasa + musim mengidam nih..semua benda pon nak makan..hehe..tapi skrg ni lebih kepada makanan berasaskan daging sbb nak tambah darah for my lilbaby =)

6.warna kesukaan
dah xde dah warna kesukaan..dulu suka purple..tapi abg dah dilute kan pemikiranku ini..so lebih berwarna-warni dah la almari bajuku itu..kalau x, dulu purpleeeee je..segala tona purple ada..hehe..skrg tidak lagi =)

7.benda yang ada dalam beg
note book, log book, pen, inhaler (yg ni wajib ada), purse, moisturising cream, kunci rumah, kunci kete, student id..

8.kali terakhir anda menangis
herm..baru2 ni juga..tapi x ingat dah kenapa..biasa la kan..time2 cenggini..emotionally unstable..hoho

9.sikap yang membuat anda stress
org yg x habis2 nak bawak mulut pasal org lain..kalau jumpa kita je asyik la ckp pasal org..tah2 kalau jumpa org lain, depa ckp pasal kita plak..eii geram betul org cmni..menambah dosa org lain jer..

10.tag 6 rakan anda
ala..xde sape pon yg baca blog nih..so xperlulah daku nak mengetag org lain..buat ngabeh bogheh jer..


+ asma'hatta @ 1:07 AM 0 comments

_____________

Sunday, September 06, 2009

ouchy ouch!

makin kerap la uterus ni contract.. gosok2 perut sikit pon dah contract..kadang-kadang sakit.. kadang2 just uncomfortable..herm..harap2 everything will be fine.

baby sgt kuat puasa dgn umi skrg. even tgh bulan puasa pon baby kick dgn aktif and sgt kuat. umi pulak yg xtahan dan lembik..setakat ni dah 3 hari umi xpuasa..harap2 lepas ni dpt puasa penuh la sbb maghrib pon dah makin awal and subuh pon dah makin lambat..jadi time puasa tu mcm kat msia juga..tp eventho sahur, bila dah ptg2 tu lembik juga. mujur boleh balik dari hosp by 5pm..so lepas tu boleh rehat and baring2 je..

kalau kat hospital tu selalu juga nak pitam2..xleh berdiri lama sikit mesti dah rasa ringan je kepala ni. kena pandai2 sense sendiri la yg diri nak pitam and cepat2 cari tempat duduk or tundukkan kepala. haritu selamba je mencangkung tepi corridor kat hosp tu sbb rasa lain mcm. org lalu-lalang buat donno je. lama2 tu bila dah ok sikit baru la jalan cepat2 cari kerusi..

haritu buat check up, BP a bit low..patutnya dah masuk 3rd trimester ni BP dah naik balik..tp not for me..and doc suruh minum air byk2..tp bulan puasa ni xmampu la nk minum byk sgt. by the time buka puasa tu dah kenyang dgn food je and kalau minum byk2 mesti bloated..smlm paksa juga minum beberapa cwn..akibatnya.. hehe .. mesti la terkeluar balik. perit tekak ni..anyway, bebel byk2 pon xguna. time2 mengandung ni jela kan nak merasa pengalaman mcm ni.. and i'm enjoying it..=) saje je mengomel2 kat sini..buat kenangan di masa depan..

and..the uterus is contracting again!..sape kata braxton hicks contraction ni xsakit??? aduila..mesti masa labour nnt lagi sakit..huhu..yaAllah, permudahkanlah segalanya ya Allah ya Rahman ya Rahim..

ameen.. bye!


+ asma'hatta @ 2:52 PM 0 comments

_____________

Saturday, June 20, 2009

Obs&Gynae

Assalamualaikum..

alhamdulillah selepas menjejakkan kaki 2 hari kat msia, aku terus kena gi buat elektif kat hosp P for 4 weeks..(first week dah terponteng 2 hari kerana exhausted n jetlag..huhu)

aku buat elektif O&G for the whole 4weeks sbb minimum duration boleh buat elektif kat satu dept adalah 3minggu..alang2 aku perlu lengkapkan 4weeks elektif ni, maka aku teruskan jela buat the whole elektif in O&G ni..

first 2 weeks ni aku ditempatkan kat labour ward.

first day tgk org bersalin, xbelajar sgt pon masa tu sbb asyik terfikir, aku nnt macam mana laa ye..huhu..cuak btol..bila dah 2nd day n seterusnya, dah rasa lali sket la bila tgk org bersalin nih..

pastu smlm ada satu kes..this lady baru mengandung 5 bulan, anak pertama (exactly mcm aku)..tp dia dah ada regular painful contractions..3 in 10mins..sian dia..doc tu kata probably threatened abortion or mybe urinary tract infection (UTI)..tp yg aku sedih tu is the way doc tu delivered the news..lebih kurg mcm ni la

doc: awk ni dh sakit2 mcm nak bersalin, tp baby awk baru 500gm, kalau bersalin skrg, mmg xde harapan nak hidup ni..
(patient tu tercengang la..)
patient: hah?tp mlm tadi dia gerak ok..anak saya ok kan doktor?
doc: jantung dia berdegup lagi.
doc to HO: ok, admit this patient ye.

huhu..myb kalau korg baca xde rasa salahnya kot..tp mungkin sbb aku ni asyik la meletakkan diri di tempat patient and sbb tu la kot overly sensitive sikit..dalam hati aku, eh doktor ni, nak break a bad news pon direct cmtu je ke..kalaulah aku yg jd patient tu (nauzubillah), sure aku dah xtau nk buat apa..yerla kan..dah susah payah nak dpt baby..susah payah nk mengharungi 5bulan mengandung ni..pastu jmpa sorg doktor terus je ckp kalau baby lahir xde harapan nk hidup..xdela nk tunjuk rasa simpati ke ape..xde pon explain btol2 apa masalahnye..dah le suami xde dlm bilik tu..kena dgr sorg2..huhu..xtau la..mybe system kat ireland lain kot..bab2 soft skills ni bagus sket..harap2 bila aku bersalin kat sana nnt uneventful lah ye..lancar dan senang harapnye..ameen..

kpd baby umi yg aktif dlm perut ni, umi xkesah la baby nk kick 40kali sehari ke..asalkan baby sihat dan jadi anak soleh satu hari nnti ye..ameen

oh lagi satu..doc tu tnye aku
doc: kenapa kena buat screening utk hypothyroid?..
aku: hypothyroid can increase risk of miscarriage, IUGR
(pastu doc tu dah angkat tgn nak ketuk aku)
doc: eiii..saya ketuk kepala tu kang
aku: eh doc, jgn ketuk perut saya
doc: haha..syg baby ye
aku: eh mesti la..

(pastu doc tu busy ngan patient2 nye..lepas habis tu dia tnye lagi..)

doc: ha..dah tau dah jawapan?
aku: doktor, x betulke hypothyroid can cause miscarriage n IUGR? (hehe..ada hati lagi tu nak kene ketuk ngan doktor ni..tp sbb aku rasa mmg btol jwpn aku..sbb tu aku xpaham nape dia nk ketuk)
doc: memangla betul
aku: (aik..dhtu apa yg nak ketuk2 org ni?)
doc: tp saya nk tau nape dia buat screening hypothyroid kat baby yg baru lahir..
aku: ooohh..yg tu sy xsure (duh..td tnye lain..ni tnye lain pulak..adoii)
doc: ha..pegi baca buku

aku sengih je la..hehe..pastu kol 1 mak dtg amik, sbb nk g dgr kuliah jumaat by ustzh nuridah salleh kat ofis mak..and aku kata kat mak, xyah la hantar balik kat spital..heheh..(budak nakal)..so that's the end of my first week of elective..(3hari je padahal..hehe)

ouh last skali..kpd ikah, keep on trying la ye..tulis surat rayuan panjang lebar sikit..biar lembut hati diorg tu.. the best place is already there for you..Allah dtgkan ujian nk uji kesabaran and keimanan kita..so beruntunglah org yg diuji Allah dan redha dgnnya..okies? all d best!


+ asma'hatta @ 4:36 AM 1 comments

_____________

Thursday, May 07, 2009

10 weeks scan




Khas buat tatapan budak-budak nakal di rumah..=)
1st baby scan masa 10 weeks haritu..
harap2 boleh minta dia print gambar scan lagi lepas ni..
doakan semuanya sihat dan selamat ye =)

Labels:



+ asma'hatta @ 11:37 AM 2 comments

_____________

Sunday, May 03, 2009

Cara-cara mengubat rindu

Dah dok sorang-sorang kat rumah ni, baru la nak ber'rindu-rinduan' kat orang kan.. tiba2 smlm rindu kat ayah.. kalau nak harap bebudak kat rumah tu update cerita pasal ayah, xdela byk sgt kan..balik2 pasal akim..asik2 akim..boring..ehhehe.. jadi, aku pon google la nama ayah and baca2 la sket2 artikel yang berkaitan dgn ayah..ada yang cerita basi..ada jugak berita2 terkini.. bila dah baca-baca tu..rasa terubat la sikit rasa rindu ni..

pastu rindu kat zauj terchenta..ni senang je la..amik hp, calling2 je la kan..slalu free je tapi sbb abg kat oversea nun, kene la bayar sket kot..tapi abg dah on the way dlm cab menuju ke rumah skrg ni..xsabar plak rasanya..mcm mana la perasaan mak ditinggalkan ayah yg pergi berjuang sana-sini tu ye..kena byk menuntut dari mak lagi nih..huhu..

pastu rindu kat baby dlm perut..hehe..boleh x camtu?? ni akibat termimpi jumpa baby mlm tadi lah ni.. before tido tu sibuk berborak2 ngan baby..sbb tu la kot smpai termasuk2 dalam mimpi..bila bangun rasa mcm nak jumpa baby lagi..tapi kena tunggu oct ni la insya allah..so borak2 je la dgn baby sepanjang hari ni..xtau la dia paham ke x ummi dia ni bebel2..hehhe

pastu rindu kat mak jugak..nak call mak tapi mcm dah larut mlm je kat msia skrg ni..tunggu esok lah..bebudak kat rumah tu pon dah lama xborak2 ngan depa..fon rumah tu tahpape tah..asyik bermasalah je..so balik2 kena call hp mak dan kalau dah borak ngan mak mesti la panjang lebar dan xterdaya dah nak borak ngan orang lain..hehhe..derg pon xnak borak ngan aku gamaknye.. ehhe..pape je la..

okla..rumah ini sungguh cantik menanti kepulangan abg..err..cantik la sgt kan..huhuhu..cpt2 kemas2 sikit..chiow!!


+ asma'hatta @ 5:47 PM 0 comments

_____________

Saturday, May 02, 2009

Keseorangan..eh tak..ada baby dlm perut teman kan..

Assalamualaikum..

Semalam hari last buat Obs & Gynae kat Co*rk Univ Maternity Hosp (CUMH)..oh actually next week ada 3 hari lagi (i.e Isnin-Rabu) tapi sbb Isnin ada Bank Holi*day and hari rabu ada Data Interpretation Exam..so xrasa akan ke hosp hari selasa tu..doctor tu pon kata dok umah study je la..hehe..so that's the end of my Obs&Gynae rotation. Lepas habis assessment Pelvic exam (xdela exam sgt pon..doc tu ajar pastu suruh buat balik kat patung tu..semorg pon dpt full mark)..anyway, lepas habis exam tu, pergi ward GBO untuk melawat zauj tercinta yang tengah bertungkus-lumus siapkan kerja.. ni first day abang kerja kat orthopaedic ward tu..kelam kabut sikit abang cakap hari tu..lepas sejam lebih melilau-lilau tengok abg buat kerja, kami pon balik rumah. penat sgt sbb x lunch tgh hari tadi..sian baby..

smpai2 rumah abang bergegas pack barang and print ticket..daku bakal ditinggalkan lagi weekend ni..selalunya kena tinggal sebab oncall (tapi tak jugak..sbb aku selalu pergi tidur bilik oncall abg tu..hehhe)..kali ni abg nak pergi Czech Rep. pulak. diorang jemput abg bagi motivational talk kat med students kat sana. harap2 diorg dapat something dari kehadiran abg. kalau derg main2 masa abg ckp mmg la aku bengang..baik abg dok rumah ngan aku kan..hehe.. tp xpe..aku tau abg bukan milik aku pon. Allah bagi pinjam kejap je.. anyway, dua malam la aku stay sorang2 kat rumah.. mujur ada baby yang sudi temankan umi dia ni..

tadi tgh boring2, aku tgk gamba scan pertama my baby..masa scan haritu, mmg lasak dia melambai2 kat kami..midwives tu ambil dua keping gambar buat kenang-kenangan..nanti kalau ada masa aku scan boh kat sini..baby masa tu baru 3cm..sekarang ni dah 10cm lebih kot..mcm besar je dah perut ni..lenguh2 sana sini..LIF ni pon asyik sakit je..risau la pulak..tapi abg kata common la tu..round ligament stretched kot..herm..xpelah..demi tumbesaran baby yang sihat dan sempurna, umi x kesah la sakit sikit..

insya allah esok petang abg sampai rumah..baby dan umi nye ni dah rindu2an dah ni..hehhe..baby ni pon dah ke kiri perut rasanya..smlm dok belah kanan..harini belah kiri plak..lasak juga anak umi ni..tapi xrasa lagi anak umi ni kicking lagi..tunggu seminggu dua lagi la kot..okla..

semoga ketemu lagi..wsalam


+ asma'hatta @ 10:02 PM 0 comments

_____________

Get awesome blog templates like this one from BlogSkins.com